Poți contesta amenzile primite în timpul stării de urgență? Explicații necesare după decizia CCR

de: Adrian Decianu
07 05. 2020
Poliția Română / Facebook

Pe 6 mai, Curtea Constituțială a României a decis că amenzile date în timpul stării de urgență nu respectă cadrul legal. Ce urmează acum?

Curtea Constituțională a României a precizat, printr-un comunicat remis pe 6 mai, că a constatat neconstituționalitatea articolului 28 din OG nr. 1/1999, articol care reglementează amenzile aplicabile pe perioada stării de urgență. Totodată, același lucru se întâmplă cu OUG nr. 34/2020, prin care s-a majorat cuantumul respectivelor amenzi.

Decizia CCR vine ca urmare a sesizării primite de la Avocatul Poporului.

O problemă imensă a acestor amenzi a fost că, după cum a explicat și judecătorul Augustin Zegrean, erau „mult prea mari pentru puterea de plată a românilor”. Din aprilie, amenzile au ajuns la cel puțin 2.000 de lei pentru persoane fizice și cel puțin 10.000 de lei pentru persoane juridice. Salariul mediu net în România e de aproximativ 3.180 de lei.

Amenzile nu sunt anulate automat acum

Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricțiilor și măsurilor luate pe perioada stării de urgență, începând cu 16 martie, nu se vor anula în mod automat. Persoanele fizice și juridice amendate trebuie să formuleze plângere contravențională și să invoce dispozițiile deciziei Curții Constituționale. Instanța va anula amenda primită.

Pot invoca decizia Curții Constituționale a României atât persoanele fizice și juridice care nu au achitat amenda, cât și cele care au achitat deja amenda. Plata amenzii nu îngrădește dreptul de a contesta procesul-verbal de contravenție.

Pot formula plângere contravențională toate persoanele fizice și juridice care au fost amendate pe perioada stării de urgență în temeiul OUG nr.1/1999, începând cu 16 martie.

Dacă nu au fost deja formulate plângerile contravenționale, acestea pot fi formulate în termen de 15 zile de la data încetării stării de urgență. Asta înseamnă cel mai târziu pe 29 mai.

Decizia Curții Constituționale a României își va produce efectele abia după momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial. Prin urmare, cei care au formulat deja plângerea contravențională și cei care urmează să o formuleze vor putea invoca decizia Curții Constituționale abia după publicarea acesteia.